Pe 4 februarie 2021, Departamentul Telecomunicații și Sisteme Electronice (DTSE), Facultatea Electronică și Telecomunicații (FET) a invitat cadrele didactice la un seminar științific cu participarea cercetătorilor științifici din cadrul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”, dr. Victor COJOCARU și dr. Leonid KONOPKO.

Agenda seminarului a inclus două rapoarte: „Device for hiphotermic therapy based on fuzzy logic rules” (dr. Victor COJOCARU) și „Использование поперечного термоэлектрического эффекта для разработки термоэлектрических устройств. Анизотропные термоэлектрические устройства на базе монокристаллических микронитей полуметаллов (dr. Leonid KONOPKO).

Cadrele didactice au putut urmări online cele două prezentări despre hipotermia terapeutică – o metodă nonfarmacologică ce ar putea îmbunătăți rezultatele neurologice în cazul unor patologii, cum ar fi hipertensiunea intracraniană necontrolată; traumatisme craniene; accidente vasculare ischemice. S-a menționat că hipotermia poate diminua consumul cerebral de oxigen prin scăderea temperaturii corpului prin metode invazive – transportul de căldură fiind dirijat de un cateter introdus în vena femurală, dar și neinvazive – prin metode ce intră în contact direct cu pielea pacientului sau aplicând dispozitive de răcire care utilizează diferiți compoziți de răcire.

În rezultatul cercetărilor efectuate autorii au construit un dispozitiv de hipotermie utilizat în scopuri medicale pentru răcirea controlată a unor țesuturi utilizând elemente Peltier. Utilizarea elementelor de răcire Peltier permite elaborarea unui dispozitiv mobil de dimensiuni mici care poate fi exploatat în serviciul medical de urgență, contribuind la reducerea riscului de traumă ischemică a țesuturilor după insuficiența cardiacă sau de blocarea arterelor de embolie.

Participanții la seminar au subliniat că întrunirile de acest fel contribuie la progresul activității de cercetare în instituțiile de învățământ superior.