Elevi ai Centrului de Excelență în Energetică și Electronică au explorat Facultatea Electronică și Telecomunicații a UTM și compania Gilat Satellite Networks Moldova

Un grup de elevi ai Centrului de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE) din Chișinău, care studiază specialitățile „Electronică” și „Tehnologii și rețele de telecomunicații”, anii III și IV, au avut fericitul prilej să facă primii pași în universul pe care, eventual, ar putea să-l exploreze după absolvirea CEEE. Este vorba de Facultatea Electronică și Telecomunicații (FET) a Universității Tehnice a Moldovei (UTM), unde ar putea să-și continue studiile, precum și la compania Gilat Satellite Networks Moldova, unde și-ar putea construi o carieră de vis în domeniu.  Această experiență, de care au beneficiat în data de 22 noiembrie, curent, le deschide perspective promițătoare care îi așteaptă în viitorul apropiat.

Vizita la Facultatea Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice a Moldovei, unde au  fost primiți cu entuziasm de comunitatea academică, a reprezentat o oportunitate unică pentru studenții Centrului de Excelență pentru a interacționa direct cu cadrele didactice și studenții. Acest schimb de experiență a contribuit la o mai profundă înțelegere a diverselor abordări din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), consolidând colaborarea între cele două instituții.

Elevii au explorat facilitățile de învățare și cercetare la UTM, declarându-se impresionați de sălile moderne de studii și laboratoarele tehnologice dotate cu echipamente ultramoderne de către companii de top naționale și internaționale. De asemenea, elevii au întreținut un dialog interactiv cu studenții și cadrele didactice, ceea ce le-a oferit o perspectivă cuprinzătoare atât asupra atmosferei de studii, cât și a infrastructurii moderne a universitare, inspirându-i să-și continue studiile la facultate și să beneficieze de facilitățile oferite de UTM pentru o pregătire temeinică în domeniu.

În urma vizitei la FET-UTM, elevii au avut ocazia să exploreze implementarea la modul practic a tehnologiilor de vârf și a soluțiilor inovatoare din domeniul comunicațiilor prin satelit la prestigioasa companie Gilat Satellite Networks Moldova, partenerul de încredere al FET-UTM, dar și al CEEE. Infrastructura ultramodernă și facilitățile tehnologice inovatoare ale acestei companii specializate în furnizarea de soluții de comunicații în bandă largă prin satelit, inclusiv echipamente și servicii pentru rețele de comunicații fixe și mobile, dar și interacțiunea directă cu profesioniștii din industrie a consolidat decizia elevilor de a explora în continuare acest domeniu cu mare viitor, construindu-și aici o carieră profesională solidă.

Această vizită a reprezentat o experiență importantă pentru elevii Centrului de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău, deschizând noi uși către colaborări viitoare atât cu UTM – unica instituție de învățământ superior tehnico-ingineresc din RM, cât și cu prestigioase companii în domeniu, cum este Gilat Satellite Networks Moldova, compania fiică a Gilat Satellite Networks din Israel, cu oficii în peste 20 de țări și clienți în peste 85 de țări ale lumii.

Administrația Centrului de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău a menționat cu recunoștință contribuția esențială a Centrului de Consiliere și Orientare în Cariera al Universității Tehnice a Moldovei în organizarea acestei vizite la FET-UTM și Gilat Satellite Networks Moldova. Asemenea inițiative și interacțiuni dintre mediul academic și industrie contribuie la creșterea calității educației și la formarea unei rețele de tineri profesioniști în acest domeniu în continuă evoluție.