Revenire la FET-UTM: Serghei ISTRATI, despre inspirație și perspective profesionale pentru viitorii ingineri
Facultatea Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice a Moldovei l-a avut în calitate de oaspete pe profesorul său de mai ieri, astăzi un profesionist de renume în domeniul telecomunicațiilor – Serghei ISTRATI. D-sa le-a împărtășit studenților experiențe valoroase din parcursul său profesional, inspirându-i să meargă cu fruntea sus spre realizarea viselor și năzuințelor lor. Această întâlnire a oferit oportunități unice de învățare și un dialog cu un profund mesaj despre rolul și importanța inginerilor de telecomunicații în economia digitală națională și internațională.
A fost un fel de revenire la Alma Mater, căci aici, la Facultatea de Radioelectronică și Telecomunicații, predecesoarea actualei Facultăți Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice a Moldovei, Serghei ISTRATI și-a început cariera în domeniu, în calitate de lector asistent, apoi lector superior, activând aici în perioada 1998-2002 și dedicându-se formării viitorilor specialiști în telecomunicații. Ulterior, și-a continuat activitatea de inginer la Centrul Național de Informatică MoldData din Chișinău, iar între 2005 și 2009 – a activat ca inginer Packet Core Network la Moldcell.
A urmat apoi o impresionantă carieră internațională, cu roluri esențiale în calitate de inginer Packet Core Network în companii de prestigiu precum Huawei în Haga, Olanda, apoi în Munchen, Germania. În perioada 2013-2020, a ocupat poziția de Project Manager în cadrul Huawei Technologies Deutschland, unde a coordonat o echipă de peste 20 de ingineri și a fost responsabil pentru livrarea unor proiecte complexe în rețeaua mobilă O2 din Germania. Ascensiunea sa profesională a continuat în 2020, când a devenit Program Director Fixed Network, conducând o echipă de 30 de ingineri și gestionând proiecte de rețea fixă și transmisiuni ale operatorului O2 Germania. În această poziție, a fost responsabil de buget, costuri, profitabilitate, bidding și crearea de oferte. Din august 2024, ocupă funcția de Director of Services la Huawei Technologies Deutschland, coordonând activitatea Departamentului livrarea serviciilor în rețeaua mobilă, incluzând core, backbone, software, transmisiuni și rețele de acces radio. De la coordonarea echipelor de ingineri la gestionarea unor proiecte complexe, parcursul său exemplifică cum dedicația și inovația pot deschide uși către oportunități globale.
Cu o asemenea experiență bogată în spate, Serghei ISTRATI le-a vorbit studenților FET-UTM despre provocările și reușitele sale, accentuând importanța unei formări solide, dar și a dorinței constante de învățare și adaptare. „Domeniul telecomunicațiilor este într-o continuă evoluție,” a afirmat el, accentuând importanța pregătirii inginerilor pentru a face față noilor provocări. D-sa i-a încurajat pe studenți să se implice activ în cercetare și să cultive spiritul inovator, oferindu-le o viziune clară asupra impactului pe care îl poate avea în dezvoltarea infrastructurii digitale. „Inginerii de telecomunicații joacă un rol crucial în asigurarea securității și eficienței rețelelor naționale și globale”, a subliniat el, motivându-i pe tineri să-și dedice plenar timpul și eforturile acestui domeniu dinamic.
Un punct central al prezentării sale a fost rolul inginerilor în dezvoltarea infrastructurii digitale, un pilon esențial pentru economia modernă. D-sa a ținut să sublinieze și să le dea astfel un imbold specialiștilor de mâine că inginerii de telecomunicații joacă un rol crucial în asigurarea securității și eficienței rețelelor naționale și globale, iar responsabilitățile lor au un impact direct asupra vieților oamenilor. „Competențele pe care le acumulați la facultate vor deschide uși spre poziții de top și spre oportunități internaționale. Inginerii sunt cei care fac tehnologia accesibilă și sigură pentru toți”, a declarat el.
Studenții s-au arătat profund impresionați de dialogul cu un profesionist dedicat, care prin parcursul său profesional exemplifică cum dedicația și inovația pot deschide uși către oportunități globale.
Asemenea întâlniri au un rol deosebit, facilitând transferul de cunoștințe și de experiență și creând astfel o rețea de sprijin și mentorat care încurajează inovația. Vizita lui Serghei Istrati a fost, cu certitudine, un exemplu strălucit al modului în care UTM și, implicit, Facultatea Electronică și Telecomunicații, menține viu dialogul între diferitele generații de ingineri, inspirându-i să inoveze și să contribuie la dezvoltarea unei societăți bazate pe tehnologie și progres.